joi, 7 aprilie 2011

Campanie de informare la Seminarul Teologic„Cuvioasa Parascheva” Mănăstirea Agapia, județul Neamț

Sâmbătă, 2 apilie 2011, o echipă formată din 5 voluntari ai Proiectului „Dreptul la viață” au participat la o campanie de informare cu privire la contracepție și avort la seminarul de fete al mănăstirii Agapia, Neamț.



La întâlnire au participat 60 de eleve. Timp de lucru: cca 2h 3o min .
Activitatea a început cu un scurt moment de rugăciune, după care echipa de voluntari s-a prezentat printr-un film reprezentativ al activițăților desfășurate de Proiectul Dreptul la viață.
În decursul activității s-au purtat discuții cu privire la problemele generale ale tinerilor. Prima temă a avut scopul de a se accentua diferența dintre iubire și păcat, iar clipul Iubire fără privire a ajutat la concluzionarea că a iubi, pe lângă sentimentul plin de emoție, bucurie și momente de neuitat, înseamnă și a renunța la părți din tine pentru celălalt, o jertfă pentru care nu aștepți mulțumire sau răscumpărare. Iubirea privită într-o prietenie cuprinde comunicarea și sentimentele vii și curate, însă, se poate ajunge ușor doar la plăcere, concesii, depersonalizare și neliniște... Tinerii voluntari au punctat că se întâmplă adesea ca relațiile frumoase să fie distruse atunci când se confundă iubirea cu patima desfrânării.
Tinerii zilelor noastre promovează ideea că prin folosirea metodelor contraceptive ori mai apoi, în situații grave, recurgerea la avort te face să fii liber. Gabriela Sauciuc (studentă la medicină, anul V) le-a vorbit fetelor despre formele avortului (terapeutic sau la „cerere”) și consecințele acestuia. Indiferent de dimensiune și de etapa de dezvoltare în care se află embrionul are viață chiar din momentul concepției, acesta este o persoană vie trup si suflet, asupra căruia nimeni nu are dreptul de a interveni.
Copilul – bucurie sau povară a tinereții? A fost o întrebare ridicată de una din voluntarele prezente la activitate (Ionela Amariei – sudentă Asistență socială, Master – Protecția copilului abuzat și neglijat). Cum rămâne cu ideea studiilor, a unui loc stabil de muncă și mai apoi întemeierea unei familii... idee tot mai des întâlnită astăzi. Pot fi clădite acestea toate pe baze ale desfătărilor?
Concluziile L-au adus în primul rând pe Hristos în relația dintre băiat și fată prin rugăciune și comunicarea frecventă cu părintele duhovnic. Elena-Diana Maximoiu (studenta anul 3 – Teologie Didactică) a pus în evidență cristalizarea unei prietenii dintre un băiat și o fată în perspectiva unei căsătorii, a unei familii întemeiate și rolul educației primite în familie.
Activitatea s-a încheiat printr-un joc pe 4 grupe, s-au extras concluzii cu privire la avantajele, dezavantajele, efecte, cauze, și soluții cu privire la subiectele discutate. Fiecare voluntar a avut sub coordonare câte o grupă.




Elevele au fost foarte receptive la temele dezbătute, fapt care arată necesitatea unor astfel de activități în școli și nevoia tinerilor de a fi informați și ascultați. Se are în vedere o nouă activitate în luna mai, la Seminarul Teologic “Veniamin Coastache”, mănastirea Neamț, elevii aratându-se doritori de o astfel de activitate.

Un comentariu:

  1. Hristos a inviat! Într-adevar se resimte printre elevii din scolile noastre, nevoia de a fi, nu atat informati cat mai ales ascultati! Ar fi atat de minunat daca profesorii nostri din scoli ar sti sa imbine armonios in orele lor informatiile cu problemele de astazi ale tinerilor precum si alte discutii!!! Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere